Op de vraag welk type pan u moet gebruiken, hebben ze vrijwel allemaal hetzelfde antwoord: gebruik de juiste pan voor uw recept. Als u bijvoorbeeld gaat roerbakken of grillen, kunt u het beste een pan met antiaanbaklaag gebruiken. Als u brood bakt of ovenschotels maakt, is een metalen pan beter geschikt. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van een pan die jarenlang aan uw behoeften zal voldoen. Bepaalde soorten pannen zijn duurder dan andere en sommige slijten zelfs sneller. Roestvrijstalen pannen zijn een uitstekende keuze voor iedereen die kookt. Lees verder om meer te weten te komen over deze details en welk type het beste is voor wat u van plan bent het vaakst te koken.
Wat zijn de verschillende soorten roestvrijstalen pannen?
Om te beginnen zijn roestvrijstalen pannen een metaalsoort op koolstofbasis. Er zijn een paar verschillende soorten roestvrij staal die gebruikt worden in verschillende kookscenario's.
-18/10 is het meest duurzame type roestvrij staal. Het bestaat uit 18 procent chroom en 10 procent nikkel, waardoor het een hoog koolstofgehalte heeft. Daardoor is het duurzamer dan andere soorten roestvrij staal en kan het jarenlang meegaan. 18/10 roestvrij staal is het beste voor bakken en aanbraden, maar ook voor bepaalde sauzen die veel hitte vereisen. Bovendien is het beter voor bepaald zuur voedsel, zoals tomaten en citrusvruchten.
-304 is een type roestvrij staal dat zowel sterk als duurzaam is. Het heeft een chroomgehalte van 11 procent en een nikkelgehalte van 2 procent. Dit maakt het een geweldige optie voor degenen die op zoek zijn naar een roestvrij staal met een beetje gewicht en gewicht dat ook betaalbaarder is. Hoewel het niet zo duurzaam is als 18/10 roestvrij staal, is het iets betaalbaarder, waardoor het een geweldige optie is voor wie op een budget zit.
Soorten roestvrij staal
Wie voor het eerst kookt, komt vaak op het idee dat een duurzamere roestvrijstalen pan langer meegaat. In feite zal deze eerder verslijten omdat het oppervlak ruwer is en minder gemakkelijk schoon te maken. Een zachter stuk roestvrij staal, zoals een 18/10, is bijvoorbeeld beter geschikt voor sauzen en vloeistoffen omdat het een hoger gepolijste afwerking heeft. Het is echter gevoeliger voor putjes, een effect waarbij het metaal zwart wordt door zuur voedsel, zoals tomaten en sinaasappels.
Sauzen die minder zuur bevatten, zoals marinara en spaghettisaus, zijn beter geschikt voor een zachter stuk roestvrij staal, zoals 304 of 316. Bovendien is het beter voor bakken omdat het niet reageert met bepaalde zuren.
Bodem
Een ander ding om in gedachten te houden is de bodem. Wat is de dikte van de bodem van de pan? Een pan met bodem, waarbij de bodem dikker is, is beter voor het aanbraden en sauteren. Het is ook de beste pan voor wie op zoek is naar een niet-reactieve pan met een lange levensduur. Een lichtere pan, met een dunnere bodem, is beter voor het omdraaien van voedsel, zoals pannenkoeken, omeletten en eieren. Het is ook het beste voor roerbakken en sauteren.
Welke roestvrijstalen pan is het beste voor mij?
Nu u deze details kent, is het gemakkelijker om te beslissen welke roestvrijstalen pan voor u het meest geschikt is. Roestvrij staal is ideaal voor aanbraden en sauteren omdat het duurzaam is en een hoogglans gepolijste afwerking heeft. Het is ook geweldig voor bakken omdat het niet reageert met bepaalde zuren. Bovendien is het dikker dan gietijzer en koolstofstaal, waardoor het zwaarder is op uw fornuis.